Oikomishoidossa

Oikomiskojeiden puhdistus
Oikomishoidon aikana hampaiden puhdistus vaatii erityistä huolellisuutta. Hampaat on harjattava huolellisesti aamuin illoin fluorihammastahnalla ja mielellään myös jokaisen ruokailun jälkeen. Mikäli harjaus ruokailun jälkeen ei ole mahdollista, on suu kuitenkin huuhdeltava, jotta ruuantähteet lähtevät hampaiden pinnoilta.

Katso myös video oikomiskojeiden puhdistuksesta. Video sisältää ohjeistuksen huolelliseen hampaiden puhdistukseen, retentiokaaren ja -levyn puhdistukseen sekä ohjeistuksen ortodonttisen suojavahan käyttöön.

Harjaus
Käytä harjauksessa pehmeää käsiharjaa tai sähköhammasharjaa sekä fluoritahnaa. Aseta hammasharja hampaan pinnalle siten, että harjakset pääsevät puhdistamaan hampaan pinnat myös ienrajasta, kaarilangan alta ja renkaiden vierestä. (Kts. kuvat harjasten asennosta niin käsi- kuin sähköhammasharjallakin)

Kiinteän oikomiskojehoidon aikana on suositeltavaa käyttää puhdistuksessa apuna hammasväliharjoja ja -tikkuja sekä 0,05% fluoripurskuttelua.

 

Ortodonttinen hammasharja

Kiinteän oikomiskojehoidon aikana voit käyttää hampaiden puhdistuksessa apuna ortodonttista hammasharjaa, jonka harjakset on leikattu siten, että ne ulottuvat puhdistamaan hampaat kiinnikkeiden vierestä.

 

Hammasväliharja
Hammasväliharjalla saat puhdistettua hampaat kaarilangan alta sekä kiinnikkeiden vierestä. Pidä hammasväliharja pystyasennossa ja kuljeta sitä edestakaisin kaarilangan alla hampaan pintaa vasten. Huuhdo väliharja jokaisen hampaan jälkeen.
(Kts. kuvat hammasväliharjan käytöstä)

Harjatikku
Harjatikulla saat puhdistettua hampaiden välit. Vie harjatikku hampaiden väliin ja liikuta sitä edestakaisin useita kertoja.

Superfloss-hammaslanka
Vie hammaslangan muovitettu pää kaarilangan ali ja puhdista hampaan pinta edestakaisella liikkeellä hammaslangan paksummalla keskiosalla.
(Kts. kuvat superflossin käytöstä)

Fluoripurskuttelu
Oikomishoidon aikana on suositeltavaa käyttää aamuin illoin 0,05% fluoripurskuttelua, jolloin hammasta vahvistava fluori pääsee jokaiselle hampaan pinnalle.
 

Vaha
Kiinteiden kojeiden metalliosat voivat joskus hangata posken limakalvoa ja tällöin kiinnikkeiden päälle voi laittaa suojavahaa.
(Kts. kuvat vahan laittamisesta)

Retentiokaaren puhdistus
Oikomishoidon jälkeen hampaiden sisäpinnalle asetetaan retentiokaari, joka ylläpitää oikomishoidon tulosta. Harjaa hampaat aamuin illoin fluorihammastahnaa käyttäen ja kiinnitä erityistä huolellisuutta kaaren harjaukseen.
(Kts. kuvat retentiokaaresta ja sen puhdistamisesta)

Irtokojeen puhdistus
Irtokoje on puhdistettava päivittäin käytön jälkeen. Kojeen voi puhdistaa nestemäistä astianpesuainetta ja puhdistukseen varattua tavallista käsihammasharjaa käyttäen. Voit myös hankkia muita irtokojeen puhdistukseen tarkoitettuja tuotteita apteekista.
(Kts. kuvat irtokojeen / retentiolevyn puhdistuksesta)