Tupakka

Tupakalla on lukuisia haittavaikutuksia yleisterveydelle. Suun terveyden haitat ovat helposti havaittavissa tupakoivien henkilöiden suusta. Monet näistä haittavaikutuksista näkyvät jo nuorilla tupakoitsijoilla. Tupakka aiheuttaa pahanhajuista hengitystä, hampaiden värjäytymistä, maku- ja hajuaistin heikkenemistä sekä karvakieltä.

Tupakka heikentää suun kudosten verenkiertoa, minkä johdosta suun haavojen paraneminen heikentyy ja ientulehdusta on vaikeampi havaita, sillä verenvuoto ikenistä vähentyy. Tupakassa olevat karsinogeenit aiheuttavat limakalvomuutoksia, jotka voivat myöhemmin kehittyä syöväksi. Tupakka onkin alkoholin ohella suusyövän merkittävin riskitekijä. Tupakoinnilla on myös vahva yhteys hampaiden kiinnityskudossairauteen eli parodontiittiin, joka voi johtaa hampaiden irtoamiseen.

Nikotiiniriippuvuus alkaa muodostua ensimmäisistä nikotiiniannoksista ja vierotusoireita voi esiintyä jo muutamien savukkeiden jälkeen. Riippuvuus voi kehittyä nuorilla nopeasti, koska nuorten aivojen kehittyminen on vielä kesken.

Pysymällä savuttomana ja/tai lopettamalla tupakoinnin hymysi säilyy kauniina ja hengitys raikkaana!